Lassan mindenki rájön: érdemes papírra váltani!

_

„Kiaknázatlan lehetőségek tárháza a csomagolóipar.” Magunk sem tudtuk volna találóbban megfogalmazni a piacon kialakult szituációt, mint azt a Világgazdaság újságírója tette a közelmúltban megjelent helyzetelemző cikkének címében. A mértékadó üzleti napilap az írásában, melyet további sajtóorgánumok is közlésre érdemesnek találtak, kitért arra, hogy a csomagolóágazat minden területén óriási a rendelésállomány, a gyártók pedig nem tudnak annyi környezetbarát terméket előállítani, amennyire kereslet volna. Mindez azt is jelenti, hogy azoknak, akik betörni készülnek erre a piacra, most kifejezetten jó esélyeik vannak, egyúttal óriási potenciális haszonra számíthatnak.

Márpedig, ha a szigorodó szabályoknak megfelelő csomagolóanyagokról beszélünk, akkor a házhozszállítási szolgáltatások bővülése miatt egyaránt felfutásban lévő étkezési dobozok, poharak vagy épp zacskók terén az elsők közt a papírra kell gondolnunk. Az idézett cikkben Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára is megjegyezte, hogy a papír csomagolószerek forgalma már most növekedésben van. A szakember a téma kapcsán az alapanyaghiányra és a folyamatos drágulásra is emlékeztetett. Ez ugyan minden szegmenst érint, de egy korábbi cikkünkben már rámutattunk, hogy leginkább szintén a műanyagokat érintheti érzékenyen, ez pedig a tilalommal karöltve még inkább előtérbe helyezheti az alternatívákat.

Mivel tehát a papírból készülő csomagolási termékek megkerülhetetlenek ez ügyben, a Világgazdaság elemzésében helyet kapott cégünk, a Hesse Trade Kft., mint az új környezetvédelmi és piaci elvárásoknak megfelelő csomagolóipari berendezéseket Hesse Pack név alatt forgalmazó vállalat ügyvezetőjének, Markos Andrásnak az álláspontja is. Mint mondta: „ahogy közeledett az egyes egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó tilalom időpontja, úgy lett egyre nagyobb az érdeklődés azok iránt a berendezések iránt, amelyekkel az új szabályoknak megfelelően lehet legyártani például az elviteles étkezési dobozokat, poharakat, zacskókat.”

Megerősítette azt is, hogy a papíralapú és a kasírozott termékek új piacot nyithatnak a kkv-k számára. A hagyományosan nagy kapacitású műanyagtermék-gyártó gépekkel szemben ugyanis a papírnál több a művelet, kevésbé lehet egy eszközön végigvinni a teljes termelési folyamatot, így könnyebb a belépés az eddig szinte csak a nagyok által uralt csomagolóipari piacra.

Fontos hozzátenni, hogy a papíralapú étkezési csomagolótermékek iránti fokozódó igényről nemcsak a fentihez hasonló elemzésekben lehet hallani, hanem kézzel fogható bizonyítékai is vannak a nagy cégek háza táján. Nemrég például a Coca-Cola HBC Magyarország tudatta, hogy kivonja a hazai piacról egyszer használatos műanyagpoharait. A Store Insider szakportál beszámolója szerint a főként kávé- és más melegital-automatákban használatos eszközöket teljes egészében újrahasznosítható papírpoharakra cserélik, ami országosan körülbelül 1000 értékesítési helyet érint.

A Coca-Cola vitán felül elég nagy szereplő ahhoz, hogy lépéseit árgus szemmel figyelje a teljes piac, és rengetegen le is kövessék azokat. Az ilyen hírek így szintén abba az irányba mutatnak, hogy egyre több vállalatnak lesz szüksége a mostaninál jóval több, papírból készült eszközre – a kérdés már csak az, ki fogja azokat legyártani.

Amennyiben az Ön válasza az, hogy „majd mi!”, akkor keressen minket bizalommal, és közösen kiválasztjuk azokat a berendezéseket és a hozzájuk tartozó megoldásokat, amelyekkel a leghatékonyabb módon tudja – a bevezetőre visszautalva – kiaknázni a csomagolóiparban rejlő összes lehetőséget!