Lassan mindenki rájön: érdemes papírra váltani!

_

Nemrég rendezték a Csomagolásmentes Világnapot, melynek üzenete most, hogy egyre többet hallunk a hulladékok mennyiségének csökkentéséről, fontosabb, mint korábban bármikor. Elsőre talán kicsit furcsa erről a kezdeményezésről egy csomagolásgyártó gépeket (is) forgalmazó cég weboldalán olvasni, de a kérdést közelebbről megvizsgálva jól látható, hogy az akciónap céljai nagyon is összhangban vannak a Hesse Trade Kft. filozófiájával.

Az esemény ugyan a „csomagolásmentes” nevet viseli, de azt természetesen maguk az ötletgazdák is pontosan tudják, hogy biztonsági, higiéniai vagy épp állagmegőrzési okokból számtalan terméknél, köztük a legtöbb élelmiszernél, elképzelhetetlen a csomagolás teljes mellőzése. A világnap így sokkal inkább a felesleges csomagolóanyag-használat kerülésére hivatott felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy ha már nélkülözhetetlen a csomagolás, akkor az készüljön környezetbarát módon és lehetőleg legyen újrahasznosítható.

Márpedig ilyen téren általánosságban elmondható, hogy a műanyagcsomagolás a legkedvezőtlenebb választás, hiszen a gyártása jókora energiafelhasználással és károsanyag-kibocsátással jár, nehézkes az újrahasznosítása és lassan bomlik le a környezetben. Nem véletlen, hogy az általunk is több ízben közölt módon július 1-től számos egyszer használatos műanyag forgalomba hozatala betiltásra került Magyarországon. Ennek hatására sokan az alternatívák keresésébe fogtak, köztük a vendéglátó szektor, ahol becslések szerint nagyjából évi 15 ezer tonnányi terméket kell az új szabályok miatt kiváltani.

A szóba jöhető helyettesítők mezőnyét látva szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a lebomló műanyagok például mindent egybevetve több problémát hozhatnak magukkal, mint előnyt, sőt, a természetes alapú (pl. PLA) zacskók sem nyújtanak igazi megoldást, mert a jelenlegi gyakorlat szerint ezek is nagyrészt a hulladéktelepeken vagy -égetőkben végzik. Ezzel szemben a papír kiváló újrahasznosíthatósága köztudott, a különböző innovációknak köszönhetően pedig egyre kisebb lesz az ökológiai lábnyoma ennek az alapanyagnak.

A leginkább érintett ágazatok közt lévő vendéglátás helyzetéről, az új kihívásokhoz való hozzáállásáról nemrég az Indepack Kft. készített kutatást. A sajtóban megjelent eredmények alapján a környezetbarát csomagolóeszközök aránya folyamatosan nő, ám még nem emelkedett meg kiugróan az új rendelet hatására – amihez hozzájárul az is, hogy sok vállalkozás felhalmozta a tilalom hatálya alá eső műanyagtermékeket, amiket a készlet erejéig még használhat. Ezzel együtt az jelentősnek mondható előrelépés, hogy a 2020-as 18% után 2021-ben már a megkérdezettek 24%-a felelte, hogy csak környezetbarát csomagolóeszközt használ (további 38% pedig részben állt át a „zöldebb” megoldásokra).

Ez egyrészt máris számottevő piacot jelenthet azoknak, akik az új szabályoknak megfelelő csomagolóeszközöket, például étkezési dobozokat, poharakat vagy épp papírzacskókat kezdenének gyártani. Másrészt pedig egyértelmű, hogy az eldobható műanyagkészletek kifogyásával (és a szabályok esetleges további, már kilátásba helyezett szigorodásával) az igények rövidesen tovább nőnek majd. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a jelenlegi gyártók már a mostani keresletet is nehézkesen tudják kiszolgálni, jól látható, hogy akad még hely ezen a nagy potenciált rejtő területen.

Lapértesülések alapján most számos megrendelő vár arra, hogy a gyártópiac telítődjön, ami előidézhet árcsökkentést is – ez pedig szintén abba az irányba mutat, hogy a környezetbarát termékek gyártását lehetővé tevő beruházásokat nem érdemes már halogatni. Annak, aki nem habozik megtenni ezt a lépést, Hesse Pack üzletágunk csúcsminőségű, megfizethető árú berendezéseit kínáljuk, a hozzájuk tartozó, teljes körű szakmai háttértámogatással, beleértve a későbbi szervizelést és alkatrész-utánpótlást. Tapasztalataink szerint technológiánk és komplex szolgáltatásunk a csomagolóipari és nyomdai cégek mellett eredményre vezet azoknál is, akik számára ez egy egészen új tevékenység.

A Csomagolásmentes Világnap tehát arra is emlékeztet minket, hogy próbáljunk meg minden tőlünk telhetőt megtenni egy élhetőbb világért. Ilyen téren pedig kulcsfontosságú lesz, milyen alapanyagokat használunk és azokból milyen berendezéseken készítünk csomagolóeszközöket. Az üzleti és környezeti szempontból egyaránt fenntartható működéshez termék- és csomagolásfejlesztőknek, -gyártóknak, illetve minden érintettnek hatékonyan együtt kell dolgoznia. Mi a környezetbarát gépek sokoldalú szakmai importőreként készek vagyunk részt venni ebben az előremutató folyamatban – ki tart velünk?