Fókuszba került a fenntarthatóság – nálunk pedig ott is marad!

_

A közelmúltban zajlott le a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó, amelynek köszönhetően az egyre inkább középpontba kerülő környezettudatos témákra még több figyelem szegeződött. A fővárosi Hungexpo területén tartott eseményen a régió 183 kiállítója mutatta be azokat az innovációit, amelyek számos kulcsfontosságú területen segíthetnek fenntartható fejlődési fordulatot előidézni. A Hesse Trade Kft. számára külön öröm, hogy a rendezvényen a nyomda- és csomagolóiparról is szó esett, csakúgy, mint a Hesse Pack termékcsaládunk szempontjából szintén releváns élelmiszer- és vendéglátóiparról, valamint a hulladékgazdálkodás témaköréről.

A szervezők értékelése szerint a rendezvény, a helyszíni tapasztalatok és a visszajelzések alapján, elérte legfontosabb célkitűzését, azaz cselekvésre ösztönzött. A több mint 100 országból érkező résztvevők, érdeklődők többsége úgy mehetett haza, hogy a látottak után ők is meg akarják tenni a tőlük telhetőt a környezet védelme érdekében. Mi magunk is régóta valljuk: a saját szegmensünkben is léteznek olyan megoldások, amikkel ugyanazokat a folyamatokat kifogástalanul meg lehet valósítani a bolygónkra nézve kevésbé károsító módon.

Ennek jegyében folyamatosan keressük azokat a gyártópartnereket, technológiákat, amelyek hozzájárulnak a nyomda- és csomagolóipar zöldítéséhez, legyen szó energiatakarékosságról, kisebb karbonlábnyomról vagy a felhasznált víz és vegyszer mennyiségének csökkentéséről. Ugyanilyen lényeges, hogy megrendelőinknek segítsünk lekövetni a világ jó irányba történő változásait: ezt szem előtt tartva állítottuk össze a Hesse Pack termékpalettáját, benne számos olyan berendezéssel, amelyekkel a szigorodó szabályoknak is megfelelően, hatékony módon lehet előállítani többek közt papírpoharakat, papír étkezési eszközöket vagy akár papírzacskókat, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak.

Apropó papír! A Planet Budapest 2021 hivatalos oldala a programok ismertetése mellett a fenntarthatósághoz kapcsolódó szakmai híreket, érdekességeket is folyamatosan megosztott. Ezek közül az egyik azt fejtegette, hogy Magyarországon a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint évi 25 kilogrammnyi szórólap landol minden egyes postaládában, ami ugyan megterheli a környezetet, de több szempontból is kezelhető.

Egyrészt, mint írják, a papír lényegében végtelenszer újrahasznosítható, hazánk pedig nem is áll rosszul ilyen téren. A nemrég megjelent Országos Hulladékgazdálkodási Terv adatai alapján 2018-ban például az 523 ezer tonnányi itthoni papírhulladék 67%-a lett hasznosítva, ami óriási terhet vesz le a környezet válláról. Összehasonlításképpen a műanyagot illetően ez az arány 30% környéki – vagyis innen nézve sem véletlen, hogy a törvényi szabályozás a műanyagról a papírra történő váltást sürgeti számos, a Hesse Pack berendezések által lefedett szektorban. A téma fontosságát jelzi, hogy a műanyag eszközök kiváltásáról a Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó fővédnöke, Áder János köztársasági elnök is beszélt podcastjában.

Visszatérve az említett cikkhez, a papír esetén kiválóan megoldott újrahasznosítás szorgalmazása mellett az is nagy lépés lenne, ha a „másik oldal”, beleértve a gyártókat, is belátná, hogy tevékenysége minden elemében törekednie kell a fenntarthatóságra, így a termékek eleve kisebb ökológiai lábnyom mellett készülnének. Aki ezt mérlegelve szeretne racionálisabb, „élhetőbb” technológiákra váltani, a Hesse Trade komplex szakmai támogatására biztosan számíthat!

Ami a Planet Budapest jövőjét illeti, az első alkalom sikerét és a rendezvény hiánypótló jellegét látva a szervezők arról is beszéltek, szeretnék, ha valamilyen módon egy állandó kiállítás is létrejöhetne a környezettudatos témáknak, ami segítene még inkább felszínen tartani ezeket a közös jövőnk szempontjából megkerülhetetlen kérdéseket.