Jelentős forrásokhoz juthatnak a beruházni vágyók

_

Megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásról szóló rendelet. A kormány erre a célra összesen 50 milliárd forintot szán, amelyre olyan közép- és nagyvállalatok pályázhatnak, amelyek ebben a nehéz helyzetben is készek beruházásokat eszközölni. A lehetőség számos iparág számára adott, a mentőcsomag korábbi ismertetésekor pedig kiderült, a kormány kiemelten ösztönzi a környezetbarát technológiába invesztálókat.

A koronavírus-járvány rengeteg szektort nehéz helyzetbe sodort, ez azonban azt is jelenti, hogy azok a szereplők, akik a jövőt szem előtt tartva fejleszteni tudnak, hatalmas lépéselőnybe kerülhetnek vetélytársaikkal szemben. A jelek szerint pedig a beruházni vágyók nemcsak saját magukra számíthatnak, a kormány ugyanis kész jelentős anyagi támogatást nyújtani nekik.

A bevezetőben említett rendeletnek a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) honlapja révén mostanra a pontos részleteiről is többet tudunk. Eszerint néhány kivételtől eltekintve bármely iparágban és gazdasági területen működő közép- és nagyvállalatok nyújthatnak be pályázatot, méghozzá legalább 150 000 eurós beruházási volumenre.

Vissza nem térítendő támogatásokról van szó, amelyek mértéke 300 000 euróig a beruházási érték 30%-a, 500 000 euróig 40%-a, efelett pedig 50%-a lehet – de legfeljebb 800 000 eurónak megfelelő összeg. A rendelkezésre álló forrás 50 milliárd forint, amelyre 2020. november 30-ig folyamatosan lehet pályázni.

A további feltételekről és a folyamat részleteiről a Magyar Közlönyben és a HIPA weboldalán tájékozódhatnak, utóbbi helyen egy jól áttekinthető prezentációt is találnak a tudnivalókról:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/904cadd30854e61a1059a006f04a46fde911e929/megtekintes
https://hipa.hu/uj-versenykepesseg-novelo-tamogatasi-program

A kiírás bizonyára sokak fantáziáját megmozgatja, és aki figyelmesen követte az utóbbi hetek híreit, azt is tudhatja, hogy a fenntartható fejlődést elősegítő technológiák alkalmazása lehet az egyik olyan irány, amelybe most különösen érdemes elmozdulni, akár egy ilyen pályázat adta lehetőség kihasználásával.
A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által is szorgalmazott „high-tech és zöld” gazdaságra való váltást ugyanis rövidesen már nemcsak a fogyasztói elvárások, hanem a jogszabályok is megkövetelik a vállalatoktól, nem beszélve arról, hogy megfelelő technológiát és partnert választva a beruházások gazdasági megtérülése is garantált. Ehhez ajánljuk Hesse Pack berendezéseinket és cégünk komplex szolgáltatását, illetve partnerünk segítségével készek vagyunk segíteni igény esetén a pályázat megírásával is!