Keresi a fejlesztési irányt? A Hesse Trade-del megtalálja!

_

Akár sorsszerűnek is nevezhetnénk, hogy az egyes egyszer használatos műanyagokra vonatkozó, általunk is több alkalommal megírt tilalom élesedése éppen a néhány éve indított „műanyagmentes július” akció idejére esik. De vajon ténylegesen mekkora változást hoz az új rendelet, és milyen következtetéseket vonhatnak le ebből, valamint a piacon zajló egyéb trendekből azok, akik a helyettesítő termékek gyártásába kezdenének?

A bevezetőben említett műanyagmentes július kezdeményezésről néhányan kimondottan keserű szájízzel írnak, megjegyezve, hogy a koronavírus-járvány az elmúlt lassan másfél évben háttérbe szorította a környezettudatos törekvéseket: amit lehet becsomagoltunk és eldobtunk egyetlen alkalom után. Az tagadhatatlan, hogy a pandémia hatására bizonyos, most száműzésre kerülő termékekből több került forgalomba, elsősorban a házhozszállítási szolgáltatások felfutása miatt.

A Hesse Trade a közelmúltban jelentős sajtóvisszhangot kiváltó közleményt is kiadott a témában, amelyben igyekeztünk számszerűsíteni a változásokat. Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára ebben úgy fogalmazott, az elviteles műanyag ételdobozok, -italpoharak és -hordtasakok mennyisége a járvány alatt 10-ről 15 ezer tonnára nőhetett – azaz a korábban becsültnél is több terméket kell az új szabályok értelmében kiváltani.

Mint azt a főtitkár hozzátette, bár a döntően ételrendeléshez kapcsolódó, eldobható műanyagok volumene nőtt, az összes hazai műanyag csomagolóanyag-felhasználás csökkenést mutat (forintértékben 7%-ost), ami azt jelezheti, hogy a szektor előrelátó szereplői elkezdtek a műanyagtól az elfogadottabb megoldások felé nyitni. Ha pedig ebből indulunk ki, még sem kell temetnünk a fenntarthatósági kezdeményezéseket, hiszen a jelek szerint az ágazatban beindult a környezetbarát technológiaváltás, ezt pedig várhatóan csak gyorsítja majd, ha egyre több mindenre kiterjesztik a műanyagtilalmat, ahogy arról szó is van.

Márpedig nagyon úgy tűnik, hogy a környezettudatosság irányába tett központi lépések összhangban vannak a fogyasztók elvárásaival is. A 3M globális gyártóvállalat a közelmúltban ismertette például a State of Science nevű felmérése eredményeit, amelyben 17 országból mintegy 17 ezer embert kérdeztek többek közt arról, elsősorban milyen problémákra várják a megoldást. Az első helyen nem meglepő módon a Covid-19 végzett, utána azonban egytől egyig környezetvédelemmel kapcsolatos témák szerepelnek, élen a klímaváltozással és az óceánokba kerülő műanyaghulladékkal – vagyis ezek a törekvések, ellentétben az aggályokkal, a többségnek a pandémia alatt is fontosak maradtak.

 

A súlyosan környezetkárosító műanyagok száműzése pedig a bolygónk mellett másoknak is jól jön – többek közt azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, akik beléphetnek a csomagolóanyagok, eddig szinte csak a „nagyok” által uralt, piacára. A papír mint legkézenfekvőbb és sok szempontból leghatékonyabb helyettesítő kiválóan alkalmas az elvárásoknak és a szabályoknak megfelelők, igényes ételdobozok, poharak vagy épp zacskók kis- és nagy szériás gyártására. Ezeknek az egyre nagyobb kereslettel bíró termékeknek az előállítása akár a nyomdaipari cégeknek is nyithat új területet, de egy ilyen irányú fejlesztéssel, gépbeszerzéssel, amihez mostanság a pályázati környezet is adott, ezen a téren még újnak számító cégek is megtalálhatják számításaikat.

A Hesse Tradenél most úgy látjuk, a jelenlegi viszonyok közepette egy környezetbarát csomagolóeszközökre váltó vállalkozás szinte túlzás nélkül még azelőtt le tudja kötni jó időre a megvásárolt berendezése kapacitásait, hogy az megérkezne. Annak érdekében pedig, hogy az új irányba állás valóban zökkenőmentes legyen, és a beruházás teljes sikert hozzon, cégünk a gépek beszerzésén túl azok beüzemelésében is kész segíteni, később pedig megbízható szervizhátteret is nyújt megrendelőinek.