Küzdelem a nélkülözőkért és a bolygónkért

_

A napokban kaptuk meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettől a 2020-as esztendőre szóló partneri logót, amelyet mostantól büszkén használunk majd különböző felületeinken. Hiszen ez az a szervezet, amely immár 15 éve küzd nemcsak a nélkülözés ellen, hanem az élelmiszerpazarlás és a környezetterhelés csökkentéséért is. A roppant fontos tevékenységet végző nonprofit egyesületnek ráadásul a koronavírus okozta helyzetben nagyobb szüksége van a támogatásra, mint valaha.

A Magyarországon 2005 óta működő Élelmiszerbank küldetése, hogy a hazánkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegből minél többet eljuttasson a rászorulóknak. Eredményeik magukért beszélnek, hiszen indulásuk óta összesen nem kevesebb mint 73 ezer tonna élelmiszert osztottak szét idehaza, melyek összértéke csaknem 40 milliárd forint. 2019-ben például 400 partnerükön keresztül 300 ezer embernek juttattak el ingyenesen több mint 11 ezer tonna adományt, mintegy 7,5 milliárd forint értékben.

Mindez azt jelenti, hogy a szervezet egyszerre segít az évről évre növekvő számú, nélkülözésben élő embereken, miközben a szintén óriási globális problémát jelentő élelmiszerpazarlás ellen is fellép. Ráadásul, mivel az Élelmiszerbank által megmentett élelemre ellenkező esetben megsemmisítés várna, így tevékenységük az energia és a káros anyagok felhasználását, kibocsátását is mérsékli. Becslések szerint a klímaváltozást okozó gázok 10%-a az élelmiszerpazarlás miatt keletkezik, azaz az előnyök sorába a környezetvédelmi szempontokat is felírhatjuk.

Az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány miatt még bizonytalanabbá vált a rászorulók helyzete, ellátása, így minden korábbinál fontosabb szerepet kap az Élelmiszerbank. Karitatív munkatársaik a kialakult helyzethez alkalmazkodva is folytatják élelmiszermentő és -osztó tevékenységüket, hogy a nélkülözőkhöz a hektikussá váló élelmiszerpiacok ellenére is eljusson a létfontosságú adomány.

Működésük folyamatos fenntartásához tehát az eddigieknél is nagyobb szükség lehet a támogatásokra. A Hesse Trade Kft. a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség jegyében immár második éve tartozik a szervezet aranyfokozatú támogatói közé, többek közt olyan neves vállalatok társaságában, mint az Aldi, az Auchan, a Citibank vagy épp a Coca-Cola. Ami minket illet, a jövőben is büszkén állunk az ügyük mellett, mert hisszük, hogy nagy szükség van a munkájukra.