Legyen velünk Zöld Nemzeti Bajnok!

_

Legutóbbi hírünkben már említettük, hogy a kormány 2021. január 1. helyett 2021. július 1-ével tiltja be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat. A halasztásra akkor néhányan némi visszakozásként tekintettek, a döntéshozók azonban egyértelművé tették: a szigorú tilalomra vonatkozó szándékaik nem változtak, azonban egyes érvek a dátum fél évvel történő kitolása mellett szóltak.

Először is, ahogy Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára fogalmazott, ez az ütemezés több felkészülési időt biztosít a technológiaváltáshoz. Úgy fest, az ágazati szereplőkkel való egyeztetéseken világos lett, hogy az eredeti időpontig sokak számára képtelenség lett volna az átállás az új, környezetbarát gyártásra. Ha ebből indulunk ki, a módosított időpontig hátralévő nagyjából egy év is csak akkor elegendő a zökkenőmentes váltásra, ha az érintett cégek a lehető legjobb, szakértő partnert választják a folyamatok menedzseléséhez.

Egy új berendezést ugyanis sok helyről meg lehet vásárolni – pontosan tudjuk azonban, hogy ezzel messze nincs letudva a „technológiaváltás”. A Hesse Trade a korszerű, környezetbarát gyártósorok beszerzése mellett garanciát vállal a leszállított gépek hibátlan működésére is, munkatársaink pedig a beüzemelésben és a kijelölt kollégák betanításában is készek segíteni. A termelés zökkenőmentességét gyorsan reagáló hazai szervizcsapatunk, valamint a megbízható alkatrész-utánpótlás (közte készleten tartott fogyó-kopó eszközök) biztosítják. Ezek együttesen olyan biztos alapot jelenthetnek ügyfeleinknek, amellyel növelhetik versenyképességüket a rövidesen megváltozó körülmények közepette.

Egy másik fontos érv, amely a már említett céldátum kitolásához vezethetett pedig az volt, hogy így több idő van lebonyolítani azokat a pályázatokat, amelyek sok cég számára nagy segítséget jelenthetnek a fenntartható pályára állásban. Merthogy azt a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely már a 2021. július 1-i dátum bejelentésekor jelezte, jelentős forrásokat bocsátanak azok rendelkezésére, akik a szigorodó szabályok miatt termékeik egy részét nem gyárthatják tovább. Azóta pedig már az első kézzel fogható bizonyítékok is megérkeztek erre.

A napokban ugyanis elkezdődött – és július végéig tart – az előminősítés a Zöld Nemzeti Bajnokok nevű programnál, amely kiemelten támogatja a feldolgozóipari vállalatok technológiaváltást segítő fejlesztéseit. Az első hírek még arról szóltak, erre a célra 3,85 milliárd forint juthat, azonban György László ITM-államtitkár már akkor jelezte, az összeg az igények fényében többszörösére is nőhet. Az érdeklődést mutatja, hogy a programot végül 7,3 milliárdos keretösszeggel hirdették meg. A zöld gazdasághoz kapcsolódó beruházásokat várhatóan 50%-os arányban támogatják, 20 és 400 millió forint közti, vissza nem térítendő hozzájárulással.

Az eredeti felhívás szerint a „Zöld Nemzeti Bajnokokat” több olyan területen is várják, ahol Hesse Pack gyártósoraink igazán jó szolgálatot tehetnek. Ilyen az egyszer használatos műanyagtermékek kiváltása, az energiahatékonyság, a vízfelhasználás hatékonysága vagy épp a hulladékok gyártási alapanyagként való hasznosítása.

Honlapunkon részletesen is tájékozódhat termékeinkről, ha pedig sikerült felkelteni az érdeklődését, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!