Mikor vegyünk „zöld fordulatot”, ha nem most?

_

„A gazdaság újraindulására vár a műanyagipar” – olvasható az Autopro online portálon nemrég megjelent elemzés címében. Való igaz, ebben a szektorban is mindenki egyként várja, hogy az élet visszatérjen a „rendes kerékvágásba”, azonban az igazán tudatos vállalatok esetén ez a várakozás egyáltalán nem tétlenséget jelent. Sőt, a jövőt szem előtt tartó cégek épp ebben az időszakban alapozhatják meg későbbi sikereiket!

A már említett cikk a közép-európai műanyagágazat kapcsán megjegyzi, az összkép meglehetősen vegyes, de azért a területek többségén még várni kell a kereslet megerősödésére. A lakossági felhalmozás lassulásával az élelmiszerek csomagolására használt anyagok iránt most épp visszaesés érezhető, és a vendéglátóipart kiszolgáló termelés jelentős felfutása sem valószínű a nyáron. A non-food szegmensben viszont az elemzés szerint júniustól már egyre több csomagolóanyagra lesz szükség.
Akárhogy is, a volumenek előbb vagy utóbb (inkább előbb) elérik a korábbi szinteket – azonban addigra a piac jelentősen átrendeződhet. A közelgő „repülőrajtot” azok a szereplők várhatják legjobb esélyekkel, akik az átmeneti nehéz időszakot fel tudják használni arra, hogy működésüket optimalizálják, termékeiket jobbá tegyék. Márpedig ezt az irányt minden jel szerint a környezetbarát technológiákra történő váltás jelentheti.

A minap pedig újabb bizonyítékát láttuk annak, hogy a „zöld” döntések a csomagolóanyagok gyártása terén nagyon is sürgetőek. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára sajtótájékoztatón bejelentette, a tárca benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvénytervezetet, amely az uniós előírásnál is szigorúbban járna el a súlyosan környezetkárosító termékekkel.
A javaslat szerint 2021. január 1-től Magyarországon betiltanák az egyszer használatos műanyageszközök (pl. szívószál, műanyag tányér, evőeszközök), valamint egyéb, nem megfelelő módon lebomló műanyag hordtasakok és poharak forgalomba hozatalát.
Az államtitkár nemrég a Világgazdaságnak adott interjújában azt is elárulta, a környezetet leginkább szennyező anyagokat helyettesítő termékek gyártását és az ezzel kapcsolatos technológiaváltást anyagi források biztosításával igyekeznek majd támogatni.

Jól látható, hogy egy olyan korszakot élünk, ahol minden roppant gyorsan változik. Ilyen helyzetben a reagálni vágyó cégeknek minden stabil pont jól jöhet, amire nyugodtan támaszkodhatnak. A Hesse Pack gyártósoraira és cégünk szolgáltatásaira például bizton számíthat mindenki, aki a termelését költséghatékony, a fogyasztói elvárásoknak és a törvényi szabályoknak maximálisan megfelelő alapokra akarja helyezni.