Papíralapú termékek, helyben – a legjobb sikerrecept

_

A Hesse Trade Kft.-nél bő másfél évvel ezelőtt is úgy gondoltuk, hogy a jövő a kisebb, lokális termelőközpontoké lehet. Munkatársaink ennek megfelelően folyamatosan figyelik a világpiacot, hogy megtalálják azokat az egyszerre csúcsminőségű és megfizethető árú berendezéseket, amelyekkel a hazai cégek házon belül megoldhatják az egyre kapósabb, környezetbarát csomagolóanyagok, termékek gyártását. Ezt a stratégiát pedig a mögöttünk hagyott időszak eseményei még inkább indokolttá tették, ahogy arról több friss hír, információ is tanúskodik.

Azt mindenki láthatta, hogy a koronavírus-járvány és annak hatásai milyen fennakadásokat okoztak a globális ellátási láncokban, számos iparágat érintően. Szakértők szerint pedig még egyáltalán nincs végük az ezzel kapcsolatos problémáknak, feszültségeknek, azok ugyanis óvatos becslések szerint is az idei év végéig éreztetni fogják hatásukat. Sőt, a pandémia jövőbeli alakulásától függően akár hosszabban elhúzódó negatív hatásokra is készülniük kell azoknak, akik nagy mértékben kitettek a nemzetközi szállítmányozási láncolatoknak.

A késések és bizonytalan teljesítések mellett jókora áremelkedés is nehezíti a legtöbb szektor szereplőinek életét. Beszámolók szerint többszörösére nőtt a tengeri fuvarozás díja a koronavírus-járvány kitörése óta. Ez alól természetesen szinte senki sem tudja függetleníteni magát, de a jelek szerint a műanyag szegmenst különösen érzékenyen érinti a helyzet. A polimerek, a polietilén és a polipropilén kétszeres drágulásáról hallani. Az áremelkedéshez hozzájárul az is, hogy a járvány miatti korlátozások miatt világszerte visszaesett az üzemanyag-fogyasztás, így az olajfinomítók csökkentett kapacitással működnek, márpedig sok műanyagot éppen a finomítás melléktermékeként szokás előállítani.

Egy a megugrott műanyagárakkal kapcsolatos cikkben Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára már korábban jelezte, az ellátási nehézségek mellett a környezetvédelmet célzó jogszabályi változások sem épp a műanyagok malmára hajtják a vizet. Mint megjegyezte, a műanyagmentesítési elvárások miatt nő az igény a papír csomagolószerek iránt, amely terén bőven volna felvevőpiac a jelenleginél nagyobb mennyiségekre is, ha a gyártók emelni tudnák a kapacitásaikat.

Utóbbi megállapítást alátámasztja, hogy szinte minden napra jut egy nagy nemzetközi vállalat, amely bejelenti, hogy jelentősen csökkenti a műanyageszközök használatát, és jelentős arányban papírra vált. A Procter & Gamble óriáscég például nemrég közölte: innovátorokkal együttműködve környezetbarát papírflakon megalkotásán dolgozik, amelybe idővel széles portfóliója egyre több termékét csomagolná, kiváltva ezzel a műanyagot. A papírcsomagolások karrierje pedig várhatóan folyamatosan felfelé ível majd. Mostanáig olyan jelentős szereplők tették le a voksukat az alternatív megoldások kifejlesztése mellett, mint a L’Oréal, a Carlsberg vagy épp a Coca-Cola, amely már be is mutatta első papírpalackját.

Egyszerre tehát több tényező is abba az irányba mutat, hogy kifejezetten érdemes most egy cégnek papíralapú csomagolóanyagok előállításába fogni, amit Magyarországon az egyszer használatos műanyageszközök tilalma is sürget. Mindez pedig hatványozottan igaz akkor, ha a gyártás minél több fázisát képes egy kézben tartani, csökkentve ezzel a külső tényezőktől való függőségét. Márpedig pontosan ez az, amiben a Hessepack környezetbarát berendezései és cégünk hozzájuk tartozó, komplex háttértámogatása segít. Legyen szó környezetbarát étkezési dobozokról, poharakról, papírzacskóról, csomagolódoboz-gyártásról, elektronikai termékek csomagolásáról vagy épp ipari csomagolásról, a jövőbemutató technológiaváltás során ránk az első lépéstől az utolsóig bátran támaszkodhat!