Papírpohár: ha már “csinálni kell, csináljuk jól!”

_

Az egyszer használatos műanyagok Magyarországon is bevezetett tilalma kapcsán szakértők korábban jelezték, hogy a korlátozásra került termékek közül talán az italtartó poharak terén a legnehezebb minden szempontból optimális alternatívát találni. Bár a kihívásra sokan igyekeznek innovatív megoldást találni, számos jel utal arra, hogy az ideális helyettesítő a papír lehet – amely téren Hesse Pack termékeink sorában is számos hatékony berendezést találnak.

A szigorú szabályok idén júliusi bevezetésekor bejárta a sajtót az a cikk, melyben a Hesse Trade Kft. ügyvezetője is megszólalt, és amely a hatalmas tömegben szükséges étkezési dobozok, zacskók vagy épp poharak gyártásában végbemenő változásokat járja körbe. Ebben Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára megjegyezte, a tervek szerint 2023-tól még tovább szigorodnak az előírások (ekkor már a nem expandált polisztirolból készült poharak is száműzésre kerülhetnek), így a helyettesítők felkutatása (legyen az pl. nedvességálló papír) igencsak sürgető.

A helyzet többek közt a gyorsétteremláncokat is lépéskényszerbe hozza. A McDonald’s egy ideje már törekszik a műanyagmentesítésre, és számos termékénél a papír mellett tette le voksát mint alternatíva. A multinacionális vállalatnál úgy látják, a papírszívószálak alkalmazása sem vezetett semmilyen gazdasági vagy logisztikai nehézséghez, és a fogyasztók is megszokták a használatukat. Egy friss hír szerint ráadásul ezzel párhuzamosan betétdíjas módszerrel is próbálkoznak: németországi éttermeik vendégei italukat újrahasznosítható poharakba is kérhetik, amiket, ha visszavisznek, megkapják annak 1 eurós ellenértékét.

Egy másik óriás, a Coca-Cola is elkötelezett a műanyagpoharak papírra cserélése mellett. Korábban híreink közt mi is beszámoltunk arról, hogy a vállalat italautomatáiban fokozatosan 100 százalékban újrahasznosítható papírpoharakat kezdenek használni, melyek külső kinézetére dizájnpályázatot hirdettek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel karöltve. A projekt nemrég lezárult, így a vásárlók hamarosan az alábbi oldalon is megtekinthető alkotásokkal találkozhatnak majd a papírpoharakon. A Coca-Cola HBC Magyarország képviselője az eredményhirdetésen elárulta, a fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú lépéssel 30 tonnával csökkentik műanyagfelhasználásukat.

A műanyagról papírpoharakra történő átállás a környezettudatosságot szem előtt tartó vállalatként a Hesse Trade csapatát is régóta foglalkoztatja. Szakembereink alapos kutatómunkával keresték meg azokat a gépeket, melyek egyszerre segítenek magas színvonalon megfelelni az aktuális piaci igényeknek, egyúttal elérhető áron be lehet szerezni őket, így ideális választást jelenthetnek akár azok számára is, akik most fognának bele a környezetbarát papírpoharak előállításába.

Pohárgyártó-berendezéseinket egytől egyig kedvező gyártási sebesség, változatos méretű és funkciójú termékpaletta, az egyes kis- vagy nagyszériák közti rövid átállási idők, könnyű kezelhetőség és nagyfokú automatizáltság jellemzi, amely jókora munkaerő-megtakarítást is eredményez.

A páratlan piaci lehetőségeket látva a technológiaváltás mellett döntő hazai cégek körében például nagy sikernek örvend a ZSZB-D automata papírpohárgyártó-gépünk és a ZGJ sorozat papírfedél-formázó berendezései is. A DEBAO-1250A nagy sebességű, intelligens papírtálkészítő-gép vagy épp a DPJ 60 rögzítőperemes papírkupak-készítő berendezés pedig még újdonságnak számítanak ugyan kínálatunkban, de már most kijelenthető, hogy ezek is garantáltan korszerű és biztos alapokra helyezik a termelést a megrendelőknél.

A Hesse Trade minden berendezése mellé teljes körű szakmai hátteret nyújt, a beüzemeléstől a kezelés betanításán át a szervizelésig és a szükséges fogyó-kopó alkatrészek biztosításáig – mindezt azért, hogy ebben a történelmi időszakban a beruházások még inkább stabil lábakon álljanak!