Segítünk, hogy lépest tartson a rohamos változásokkal

_

A Termékmix magazin legfrissebb száma átfogó elemzést közölt a hazai csomagolóipar jelenéről – és ami talán még fontosabb, a várható jövőjéről is. Vitathatatlan, hogy a koronavírus-járvány és az annak hatására hozott korlátozások ezt az iparágat is jelentős nehézségek elé állították, azonban a szakértők egybecsengő álláspontja szerint a szektor összességében jól vette az akadályokat. Ami pedig az előttünk álló időszakot illeti, egyre inkább úgy fest, hogy a szektor vállalatainak útja az automatizáción és a környezetbarát módszereken át vezethet a sikerig.

Erre utal legalább is, hogy a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára, Nagy Miklós a lapnak úgy nyilatkozott, a gazdaság újraindulása után valószínűsíthetően ismét megjelenő munkaerőhiány miatt az automatizálás elkerülhetetlen folyamat lesz.

Az érintett gyártócégek erre olyan korszerű berendezések beszerzésével tudnak reagálni, amelyek jelentősen csökkentik a folyamatokhoz szükséges munkaerőigényt. A várhatóan egyre nagyobb volumeneket produkáló dobozgyártás modernizálásában például BM 2508 dobozkészítő gépünk tehet jó szolgálatot, amelynek működtetéséhez egyetlen ember is elegendő. A WonderJet környezetbarát nyomtatórendszerünknél szintén digitálisan zajlanak a munkafolyamatok, a megspórolt átállások így tetemes mennyiségű időt, energiát és költséget takarítanak meg a tulajdonosoknak.

rec.color.arrows

Szintén élen járnak az erőforrások lefaragásában azok a Hesse Pack gyártósorok, amelyek csúcsminőségű elektromos termékekhez készítenek belső csomagolást. Ezeknél ugyanis csak az alapanyagok hozzáadása, valamint a kész termékek csomagolása igényel emberi beavatkozást. Egy operátor ráadásul egyszerre több gépet is képes kezelni, így a rendelkezésre álló munkaerőt még hatékonyabban lehet kiaknázni.

Nagy Miklós az említett cikkben a közeljövő trendjeit illetően azt is megjegyezte: „A csomagolóanyagok tekintetében pedig egy folyamatos átállást várok a jobb környezeti megítélésű (nem feltétlenül jobb klímajellemzőjű!) csomagolóanyagok irányába. Olyanok térnyerését várom, amelyek alapanyagkénti hasznosítás szempontjából előnyösebbek.”

Arról, hogy melyek a jobb megítélésű anyagok, éppen legutóbb ejtettünk szót, egy nemzetközi felmérés ugyanis egyértelművé tette, a fogyasztók fenntarthatósági szempontból magasan a papírt tartják a legjobb alternatívának a csomagolások terén is. Az egyre világosabb elvárásoknak könnyedén megfelelhet, aki például pulp alapanyagú csomagolást gyártó gépsorainkra szavaz. A többek közt kiváló minőségű ipari csomagolás előállítására is alkalmas berendezések alapanyagként a szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló hulladékpapírt hasznosítják, míg a keletkezett termék később szintén újrahasznosítható – vagyis mindez tökéletesen megvalósíthatja az immár a vásárlók által is szorgalmazott körforgásos gazdaságot.

A tendenciákat nézve – amibe az egyszer használatos műanyag eszközök tilalmára irányuló kormányzati lépések is beletartoznak – a papír várhatóan az étkezési eszközök terén is egyre nagyobb teret nyer majd. A Hesse Pack berendezések segítségével többek közt a poharak, étkezési dobozok és tányérok, illetve a zacskók gyártása is zöld alapokra helyezhető.

A CSAOSZ főtitkára egyébként a jelentős átalakulással párhuzamosan a csomagolószerek növekvő felhasználásra is számít. Ezzel egybecseng a korábban már említett kutatás prognózisa is, amely szerint az európai csomagolópiac 2023-ra mintegy 10%-ot nőhet a 2018-as szinthez képest.

Úgy fest tehát, hogy az ágazat szereplői számára a torta egyre nagyobbá válik, ebből pedig egyre szélesebb szeletet követelnek maguknak a környezetbarát termékek. Nem nehéz megjósolni, hogy az fog „a legjobban lakni”, aki idejében reagál, és meglépi az elkerülhetetlennek látszó technológiaváltást.