Valami elindult: sorra állnak át a nagy cégek a papírcsomagolásra

_

Bátran állíthatjuk, hogy a papíralapú termékek gyártása már jelen pillanatban is az egyik legnagyobb potenciált rejtő lehetőség a csomagolóipar számára. Egy igazán előrelátó cég azonban hosszútávon tervez – márpedig ilyen tekintetben még kedvezőbbnek tűnnek a kilátások! A közelmúltban több, Magyarországon is aktív multinacionális nagyvállalat gyorsította fel a műanyagok papírra cserélését, ez a megállíthatatlannak tűnő tendencia pedig minden bizonnyal az itthoni keresletre is óriási hatással lesz.

Az IKEA igazán impozáns célokat tűzött ki maga elé: a svéd áruházlánc 2028-ra szeretné teljesen száműzni a műanyagot a csomagolási palettájáról, amit kulcsfontosságú lépésnek tartanak tevékenységük fenntarthatóbbá tételében. „Az átállás a következő években fokozatosan valósul majd meg, a hangsúlyt pedig a papírra mint újrahasznosítható és megújuló anyagra helyezzük” – nyilatkozta Erik Olsen, az anyaországi IKEA csomagolásért felelős vezetője.

A cégnél hozzátették, a műanyag mellőzése új módszerek és technológiák kifejlesztését igényli, amihez szoros együttműködésre van szükség a fejlesztők és a beszállítók között. Mint mondták, mindez kétségkívül kihívást jelent, mégis eltökéltek az innováció mellett, mert tudják, hogy méretük és elismertségük révén ezzel az egész iparágra pozitív hatást gyakorolhatnak. Éppen ez utóbbi gondolat világít rá arra, hogy ha egy az IKEA-hoz hasonló, fajsúlyos szereplő leteszi a voksát a papír mellett, az hamar irányadó lesz a szegmensben, ami valóságos megrendelésdömpinget generálhat például azoknak, akik a Hesse Pack termékcsalád környezettudatos csomagolódoboz-gyártó gépeit használják.

A Lidl nevet sem kell senkinek bemutatni, a német székhelyű élelmiszerlánc pedig azon túl, hogy mára a szektor legnagyobb forgalmat lebonyolító szereplője lett Magyarországon, nemzetközi viszonylatban az egyik leginkább környezettudatosnak is számít. Testvércégükkel, az idehaza kevésbé ismert, de több környező országban is jelen lévő Kauflanddal együtt nemrég egy újszerű, növényi alapú papírcsomagolást vezettek be a gyümölcs- és zöldségrészlegeken. A sikeres tesztfázist követően a fenntartható csomagolást a dél-németországi Lidl-üzletekben kapható káposztáknál használják, de a vállalatvezetés tervei közt szerepel a megoldás kiterjesztése más régiókra és termékekre.

Beszámolók szerint az innovatív papírcsomagolás rendkívül erőforráshatékony, hiszen az előállítási folyamat során kevés vízre és energiára van szükség, vegyszerre pedig egyáltalán nincs. A vállalat megjegyezte, a megoldást rengeteg árucikknél bele lehetne vetni, főleg, ha sikerül a szóban forgó papír vízzel és zsírral szembeni ellenállóságát is javítani, ami jelenleg az egyik legfontosabb kutatási irány. A Lidl stratégiája az, hogy a papír a lehető legszélesebb körben helyettesítse a műanyagot minden olyan piacon – így hazánkban is – ahol a cég jelen van.

A fenti pedig csak egy friss gyűjtés, hiszen – ahogy arra korábban már híreink közt is kitértünk – ma már lényegében alig akad olyan nagyvállalat, amely ne üzent volna hadat a műanyagnak, és ne nyúlt volna elsődleges alternatívaként a papírhoz. A McDonald’s is folyamatosan halad előre a fenntarthatóbb jövő felé vezető úton, legújabb lépésként például a fagylaltok kerültek papíralapú, 90%-kal csökkentett műanyagtartalmú poharakba. Mindez jól illusztrálja, hogy mostanra a „legkényesebb” termékek esetén is van helye a papírnak, ami ugyancsak jó hír azoknak, akik papírpoharak, papír étkezési eszközök vagy papírzacskók előállításába kezdenének korszerű, kedvező árfekvésű berendezéseinkre és a hozzájuk tartozó teljes körű szakmai háttértámogatásra alapozva.

A téma aktualitásáról sokat elmond, hogy a 2022-es Sirha Budapest élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon is kiemelt szerepet kap a csomagolóipar átalakulása. A rangos nemzetközi esemény keretében rendezik meg a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) által szervezett konferenciát, amelyen a tervek szerint szó lesz többek közt a közeljövőben várható környezetvédelmi szabályokról, valamint arról, milyen hatással lehetnek azok az ágazatra. A 2022. március 22. és 24. közt a fővárosi HUNGEXPO területén sorra kerülő szakmai rendezvényen kiállítóként a Hesse Trade Kft. is képviselteti majd magát.